dimecres, 18 de setembre del 2013

L'evolució de les espècies

A ningú se li escapa que l'ésser humà està canviant el seu entorn d'una forma animal, adaptant-lo a ell d'una forma antropocèntrica. Anys i anys d'evolució i selecció natural han creat una espècie que avui dia basa la seva evolució en l'evolució del seu entorn i de les seves eines i no en la seva capacitat de sobreviure i reproduir-se. Els avions, els coets especials, el 4G, la reproducció assistida i les micropipetes. 
De tots els invents invetats ahir en vaig veure un amb uns ulls que no havia mai. La forquilla. Aquell estri tan simple però a la vegada tan eficient que des de fa segles separa el salvatgisme de la civilització i els animals dels humans. Aquelles imatges tan tendres de l'home que va créixer entre ximpanzés itentant aprendre a menjar amb uns estris altament estranys per ell.
Doncs bé, ahir em vaig trobar a mi mateix assegut en una taula llarga amb uns quants europeus i uns quants indis amfitrions. Van cuinar el que ells anomenen menjar per nens en el sentit que no picava gaire. I de cultura en cultura ens van ensenyar a menjar amb un estri tan simple però a la vegada tan eficient que des de fa segles separa el salvatgisme de la civilització i els animals dels humans.
Vam aprendre a fer servir un estri altament estrany per nosaltres: les mans. 

Joan Enric

1 comentari: